Muziek- en cultuurprofiel

Onze school draagt muziek en cultuur hoog in het vaandel. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek het brein en abstract denkvermogen stimuleert èn dat muziek een belangrijke rol kan spelen in de reken- en taalontwikkeling van onze leerlingen. We vinden het bovendien heel belangrijk om onze leerlingen te (blijven) inspireren en hen te helpen hun muzikale en culturele talenten te leren ontdekken en verder te ontplooien.

Vanwege de Covid-maatregelen was het afgelopen twee jaar een beetje kunst- en vliegwerk, maar voor komend jaar willen we al deze activiteiten weer gaan oppakken.
In het schooljaar 2021-2022 krijgen groep 5 en groep 6 wekelijks muziekles.

Instrumentale muziekles

Sinds schooljaar 2016-2017 geven we het muziekonderwijs op school een extra impuls. Het sociaal-educatieve project Muziek in de Wijk, een project van Stichting Kunstkasteel Zuilen, helpt ons daarbij. De leerlingen van groep 5 krijgen een schooljaar lang wekelijks instrumentale muziekles van vier vakdocenten muziek. Alle leerlingen kiezen een muziekinstrument (klarinet, blokfluit, gitaar, basgitaar en/of viool) dat ze gedurende het schooljaar kosteloos leren bespelen en mee naar huis mogen nemen zodat ze thuis kunnen oefenen. De eigen groepsleerkracht verzorgt lessen algemene muzikale vorming (AMV). Voordat deze wekelijkse instrumentale muzieklessen van start gaan, nemen de leerlingen van groep 4 en 6 t/m 8 aan het begin van het schooljaar deel aan een oriënterende instrumentencarrousel. Tijdens deze korte, eenmalige instrumentale instuiflessen maken de leerlingen kennis met verschillende soorten instrumenten (gitaar, viool, cello, blokfluit, klarinet, trompet, basgitaar en saxofoon) die ze ook mogen (proberen te) bespelen.

123Zing

Gedurende het schooljaar krijgen de leerlingen van groep 1 t/m 4 en 6 t/m 8 wekelijks muziekles van hun eigen leerkracht. We zingen veel in de klas en maken hierbij onder meer gebruik van de online methode 123Zing. Tijdens de muzieklessen besteden we ook aandacht aan algemene muzikale vorming en volgen we de doorgaande leerlijn muziek die voor groep 1 t/m 8 is opgesteld.

Schoolorkest

Leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen in de periode tussen de voorjaars- en zomervakantie meespelen in het schoolorkest. Dit staat onder leiding van, en wordt gedirigeerd door, de artistiek leider van Muziek in de Wijk, Esther Damsma-in 't Groen. Leerlingen uit groep 4 die al een instrument bespelen mogen zich ook opgeven. Via de nieuwsbrief of groepsleerkracht wordt u geïnformeerd (tot) wanneer kinderen zich kunnen inschrijven voor het Schoolorkest. Meestal opent de inschrijving na de Kerstvakantie.

Cultuuronderwijs

In het kader van de gemeentelijke subsidieregeling Cultuur voor Ieder Kind, ontvangt de school sinds schooljaar 2014-2015 subsidie voor cultuur- en muziekonderwijs. Hiermee kunnen we gedurende het schooljaar voor elke groep in ieder geval één culturele activiteit bekostigen. De kleuters genieten op school van een voor hen op maat gemaakte voorstelling in de speelzaal en brengen, indien mogelijk, een bezoek aan het Huis van Sinterklaas. De leerlingen van groep 3 t/m 8 bezoeken een museum, gaan naar een voorstelling in de Stadsschouwburg, TivoliVredenburg of ZIMHIC, beklimmen de Domtoren of ontdekken de rijke historie van Utrecht bij Dom Under. Dit is slechts een greep uit de diverse mogelijkheden. Meer informatie over de verschillende activiteiten ontvangt u in de loop van het schooljaar via de groepsleerkracht. We wensen alle leerlingen een muzikaal en cultureel inspirerend en leerzaam schooljaar toe!

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?